Pretraži sajt
%
×
Ponovo na stanju
Kako odabrati SPF faktor za svoju kožu?
Kako odabrati SPF faktor za svoju kožu?
K-beauty
11.09.2024.

Kako odabrati SPF faktor za svoju kožu?

Najpre da razumemo šta je SPF?

SPF, ili Sun Protection Factor, je mera koja pokazuje koliko dugo možete biti na suncu pre nego što vaša koža počne da crveni od sunčevih zraka. Na primer, ako bez zaštite vaša koža počne da crveni posle 10 minuta, krema sa SPF 30 će teoretski produžiti to vreme 30 puta, što znači da biste mogli biti na suncu oko 300 minuta bez opekotina. Ukoliko naiđete na ovakvu definiciju SPF faktora, znajte da ona apsolutno NIJE TAČNA.

Na žalost lako dostupne informacije sa neproverenih sajtova mogu vas dovesti u zabludu, što se može odraziti na vaše zdravlje. Zato smo želeli da se detaljnije pozabavimo ovom temom i pružimo vam relevantne informacije i objašnjejna o zaštiti od uticaja sunčevih zraka.

Što se tiče moguće dužine boravka na suncu sa određenim faktorom bez pojave crvenila, to pre svega zavisi od količine nanetog proizvoda, UV indeksa tog dana na toj lokaciji, nadmorske visine, tipa kože, trenutka kada je proizvod za zaštitu nanet na kožu (5 ili 15 minuta pre izlaganja suncu pravi veliku razliku) i aktivnosti na suncu.

Individualna podnošljivost sunčevog zračenja za većinu stanovnika Evrope je 10-30 minuta.

Šta znače faktori na kremi za sunčanje? (+15, +30, +50)

Brojevi na SPF kremama za lice, kao što su SPF 15, SPF 30 ili SPF 50, označavaju nivo zaštite od UVB zraka:

  • SPF 15: Blokira (apsorbuje) oko 93% UVB zraka. Ovaj nivo zaštite je dobar za svakodnevne aktivnosti, ali nije preporučljiv za duži boravak na suncu.
  • SPF 30: Blokira (apsorbuje) oko 97% UVB zraka. Ovo je često preporučena zaštita za većinu ljudi, posebno za duži boravak na suncu.(tokom leta)
  • SPF 50 : Blokira (apsorbuje) oko 98% UVB zraka. Ovaj faktor je dobar za osobe sa svetlijom kožom, sklonim opekotinama, ili za one koji planiraju da ostanu duže na jakom suncu.

Važno je napomenuti da nijedan SPF faktor ne pruža 100% zaštitu.

Odabir adekvatnog SPF-a zavisi od nekoliko faktora: tipa kože, vremena koje planirate provesti na suncu, intenziteta sunčevih zraka i aktivnosti kojom se bavite.

Oznaka PA++++ je sistem ocenjivanja zaštite od UVA zračenja, ultraljubičastih zraka odgovornih za starenje kože i dugotrajna oštećenja.

Ovaj PA+++  sistem se koristi samo u Aziji i ne znači da je neki proizvod bolji od drugog, jer je za sve proizvode obavezno da pružaju i UVA zaštitu ili se ne mogu ni naći na tržištu. Slično definiciji kod SPF-a PFA predstavlja brojčani odnos količine zračenja koja izaziva tamnjenje zaštićene kože i količine zračenja koja dovodi do pogmentacije nezaštićene kože.

 

Postoje 4 nivoa efikasnosti:

PFA+ blaga zaštita 2-4

PFA++ umerena zaštita 4-6

PFA+++ dobra zaštita 8-12

PFA++++ odlična zaštita >12

 

UVA zraci prodiru dublje u slojeve kože (dermis), stimulišu tamnjenje i pigmentaciju kože, odgovorni su za prevremeno stranje kože (fotostarenje kože), pojavu bora i smatraju se činiocima koji doprinose razvoju malignih tumora kože ali u kasnijim fazama, kada su već prisutni drugi znaci fotostarenja.

UVB zraci utiču na epidermalni sloj kože i odgovorni su za stvaranje crvenila i opekotina, katarakte, oštećenja imunog sistema. Često i dugotrajno izlaganje UVB zracima dovodi do modifikacije DNK i inicijacije karcinogeneze, kao i do smanjenju mogućnosti ćelija da prepoznaju i eliminišu maligne ćelije.

Uzmite u obzir svoj tip kože

Tip kože igra ključnu ulogu u odabiru SPF faktora. U svetu se razlikuju 6 tipova kože, dok su  u Evropi dominantna 4 tipa kože:

  • Bledo svetla koža: ekstremno osetljiva koža, uvek brzo izgori od sunca i nikada ne tamni. Uvek treba da koriste SPF 50 ili više uz obavezno često obnavaljanje shodno trenutnim aktivnostima koje obavljaju.
  • Svetla koža: Osobe svetle puti, čija koža brzo izgori i tamni minimalno, treba da koriste SPF 50 ili više. Takođe i ove osobe su pod visokim rizikom od opekotina.
  • Srednje svetla koža: Osobe svetle do srednje svetle puti, čija koža uglavnom lako izgori, ali može malo da potamni, mogu da koriste SPF 30 do 50.
  • Tamna koža: Osobe tamnije puti, čija koža retko izgori i lako potamni, mogu koristiti SPF 15 do 30. Iako tamnija koža pruža veću prirodnu zaštitu, i dalje je podložna oštećenjima od UV zraka.

SPF za različite situacije

  • Plaža: Za duži boravak na suncu, posebno na plaži gde se sunčevi zraci reflektuju od vode i peska, preporučuje se SPF 50 ili više.
  • Svakodnevna upotreba: Za svakodnevne aktivnosti, kao što su šetnja ili vožnja, SPF 30 je obično dovoljan. Imajte na umu da čak i tokom oblačnih dana UV zraci dopiru do vaše kože.
  • Sport: Ako se bavite sportom na otvorenom, odaberite vodootporne kreme sa SPF 30 do 50, koje će izdržati znojenje i duži boravak na suncu.

Koliko SPF proizvoda je potrebno koristiti?

Za optimalnu zaštitu od sunca, samo krema za sunčanje nije uvek dovoljna. U zavisnosti od situacije i vašeg tipa kože, možda će vam biti potrebni dodatni proizvodi sa SPF-om kako biste osigurali potpunu zaštitu.

  • Krema za sunčanje: Ovo je osnovni i najvažniji proizvod. Treba naneti otprilike 30 -40ml (oko dve pune kašike) kreme za sunčanje na celo telo odrasle osobe kako biste postigli adekvatan nivo zaštite. Većina ljudi nanosi manju količinu i mnogo ređe nego što je potrebno, što može značajno smanjiti nivo zaštite.
  • Stikovi za sunčanje: Savršeni saputnici za svakodnevnu negu kože, posebno kada ste u pokretu. Zahvaljujući kompaktnoj veličini i jednostavnoj primeni, omogućavaju lako obnavljanje zaštite tokom dana, bez potrebe za dodirom prstima.
  • Balzam za usne sa SPF-om: Usne su osetljive na sunčeve zrake i često se zaboravljaju. Balzam za usne sa SPF-om pruža dodatnu zaštitu i sprečava isušivanje i opekotine na usnama.
  • SPF u puderu ili šminki: Za svakodnevnu upotrebu, posebno ako nosite šminku, možete koristiti pudere, BB kreme ili tonirane kreme koje sadrže SPF. Ovo može biti dodatna zaštita uz kremu za sunčanje, ali ne bi trebalo da se koristi kao jedini izvor SPF-a.
  • SPF sprej za kosu: Kosa i skalp su takođe izloženi suncu. Sprejevi sa SPF-om za kosu mogu zaštititi skalp od opekotina i sprečiti isušivanje kose.

Kombinovanjem ovih proizvoda, obezbeđujete sveobuhvatnu zaštitu od sunca, što je posebno važno kada planirate provesti duže vreme na otvorenom.

Koliko često je potrebno ponovo naneti SPF?

SPF kremu treba nanositi na kožu, u proseku, na svaka dva sata, ili češće ako se kupate ili znojite. Čak i vodootporne kreme gube svoju efikasnost nakon plivanja ili brisanja peškirom, pa je neophodno ponovo naneti kremu nakon ovih aktivnosti.

Konsultujte se sa dermatologom

Pre nego što odaberete SPF faktor, korisno je posavetovati se sa dermatologom, posebno ako imate osetljivu kožu, sklonost ka alergijama, ili druge dermatološke probleme. Dermatolog može preporučiti specifične proizvode ili dodatne mere zaštite.

Zaključak

Koristeći prave SPF proizvode i pridržavajući se preporuka za nanošenje, možete značajno smanjiti rizik od opekotina, prevremenog starenja kože i raka kože. Uvek imajte na umu da zaštita od sunca nije samo letnji zadatak – vašoj koži je potrebna adekvatna zaštitu tokom cele godine.

Ako se sunčate ovog leta i često ste izloženi suncu, da vas podsetimo da tokom leta treba izbegavati korišćenje proizvoda sa retinolom. Na sledećem linku pročitajte korisne informacije o upotrebi retinola.

 

Ostavi ocenu

Trenutno nema komentara