Pretraži sajt
%
×
Ponovo na stanju
RETINOL - Kada se koristi i zašto treba biti oprezan pri korišćenju?
RETINOL - Kada se koristi i zašto treba biti oprezan pri korišćenju?
K-beauty
15.08.2024.

RETINOL - Kada se koristi i zašto treba biti oprezan pri korišćenju?

Retinol, poznat kao jedan od najefikasnijih sastojaka u nezi kože, postao je neizostavan deo rutine za mnoge koji žele da poboljšaju teksturu kože, umanje bore, i tretiraju akne. Iako je retinol poznat po svojoj moći transformacije kože, njegova upotreba zahteva oprez i pravilno znanje.

U ovom tekstu ćemo detaljno objasniti šta je retinol, kako se koristi, za koga je namenjen, kada je najbolje vreme za njegovu primenu i zašto se preporučuje dodatni oprez tokom određenih perioda godine, posebno leti.

Šta je retinol i kako se koristi?

Retinol je oblik vitamina A koji se koristi u dermatologiji i kozmetici zbog svojih sposobnosti da pospeši obnavljanje kože, smanji pojavu finih linija i bora, tretira akne i poboljša ukupnu teksturu kože. Njegova moć leži u sposobnosti da ubrza regeneraciju ćelija, podstakne proizvodnju kolagena i smanji hiperpigmentaciju.

Način upotrebe: Retinol se obično koristi u večernjoj rutini, jer je fotoosetljiv, što znači da se može razgraditi pod uticajem sunčeve svetlosti. Preporučuje se započinjanje sa nižim koncentracijama (npr. 0,25% ili 0,5%) i postepeno povećavanje, kako bi se koža navikla.

Kod prvih aplikacija može doći do blage iritacije, crvenila ili perutanja kože, što je normalna reakcija dok se koža ne adaptira.

Za koji tip kože lica je namenjen i čemu služi?

Retinol je univerzalan, ali nije svaka koža ista. Najbolje rezultate retinol daje kod masne i kombinovane kože, sklone aknama, jer uspešno reguliše proizvodnju sebuma i čisti pore. Kod suve i osetljive kože, retinol može izazvati iritacije, pa se savetuje oprezna i postepena primena, uz obaveznu hidrataciju.

Retinol za lice je inače idealan za one koji žele da smanje vidljivost bora, fine linije, ujednače ten, umanje hiperpigmentaciju, i poboljšaju teksturu kože. Takođe, pokazao se kao efikasan u tretmanu akni, smanjujući pojavu upalnih procesa i mitisera.

Koji retinol je najbolji za vas?

Odgovor na pitanje koji retinol je najbolji zavisi od vašeg tipa kože, specifičnih potreba, kao i od toga koliko dugo koristite retinol za lice u svojoj rutini nege. Ako imate osetljivu kožu, preporučuje se da počnete sa blažim formulacijama, kao što su retinil palmitat ili retinaldehid. Retinil palmitat je derivat retinola koji se najsporije pretvara u aktivan oblik retinoične kiseline, što znači da će koža imati više vremena da se prilagodi, smanjujući rizik od iritacija, crvenila i suvoće. Retinaldehid je nešto snažniji od retinil palmitata, ali i dalje blaži od čistog retinola, što ga čini odličnim izborom za one koji žele brže rezultate, ali i dalje žele minimizirati rizik od iritacija.

Za one sa normalnom ili masnom kožom, čisti retinol u nižoj koncentraciji (obično između 0.3% i 0.5%) može biti odličan izbor. Ove koncentracije su dovoljno jake da daju rezultate, poput smanjenja bora i poboljšanja teksture kože, ali su i dalje relativno sigurne za svakodnevnu upotrebu, pod uslovom da se uvode postepeno. Početnicima se savetuje da započnu sa upotrebom retinola jednom ili dva puta nedeljno, postepeno povećavajući učestalost kako bi se koža navikla na aktivni sastojak.

Ukoliko ste već koristili retinol za lice i vaša koža je dobro reagovala, ali želite snažnije rezultate, tretinoin može biti pravi izbor za vas. Tretinoin je najjači oblik retinoida i dostupan je samo na recept, što znači da ga treba koristiti pod nadzorom dermatologa. Ovaj moćni sastojak deluje direktno na kožu, što ga čini izuzetno efikasnim u tretmanu dubokih bora, ozbiljnijih oblika akni i izraženih hiperpigmentacija. Međutim, zbog svoje snage, tretinoin može izazvati značajne iritacije, pa je ključno pridržavati se uputstava dermatologa i redovno koristiti hidratantne kreme i proizvode sa SPF zaštitom.

Zašto se retinol za lice ne sme koristiti tokom leta?

Kao što smo spomenuli, retinol za lice je izuzetno fotoosetljiv, što znači da izlaganje sunčevoj svetlosti može izazvati iritaciju, crvenilo i povećati rizik od oštećenja kože. Tokom leta, sunčevi zraci su intenzivniji, pa se upotreba retinola za lice može pokazati kontraproduktivnom, dovodeći do većeg rizika od hiperpigmentacije i opekotina.

Ako se odlučite za korišćenje retinola tokom leta, savetujemo vam da obavezno koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 30 ili 50), i izbegavajte dugotrajno izlaganje suncu. Ipak, preporučuje se pauziranje upotrebe retinola tokom najtoplijih meseci.

Kada је najbolje početi sa korišćenjem retinola?

Idealno vreme za početak korišćenja retinola je jesen, kada su temperature niže, a sunčevo zračenje manje intenzivno. Ovo omogućava koži da se postepeno prilagodi na retinol bez dodatnog stresa od UV zračenja. Takođe, jesen i zima su periodi kada se koža prirodno obnavlja nakon letnjeg izlaganja suncu, što čini retinol savršenim za regeneraciju i obnovu kože.

Ukoliko tek planirate da koristite retinol za lice počnite sa nižim koncentracijama, 1-2 puta nedeljno, i postepeno povećavajte učestalost. Uvek koristite hidratantne kreme kako biste smanjili rizik od iritacija.

Od proizvoda vam preporučujemo retinol serume

Some by mi retinol intense reactivating serum 30ml sa visokom koncentracijom čistog retinola čini čuda tako što izglađuje fine bore, podstiče proizvodnju kolagena i povećava elastičnost. Formula uključuje kolagen na biljnoj bazi za elastičnost i fleksibilnost kože i bio-peptid za zaštitu od UV zraka i bora.

Bitne karakteristike:

- Napravljen je patentiranom tehnologijom elastičnih liposoma za isporuku aktivnih sastojaka duboko u kožu.

- Nežna formula daje nelepljivu, hidratantnu završnicu bez ikakvih iritacija. Preporučuje se i za osetljivu kožu.

- Sa sastojcima kao što je Bakuchiol, poznat po stimulaciji proizvodnje kolagena i održavanju elastičnosti, ovaj serum pobeđuje u igri protiv starenja. Bakučiol je sastojak koji ne izaziva iritaciju i savršeno se slaže sa retinolom.

- Pored toga, serum sadrži ekstrakt glicire za suzbijanje pigmentacije melanina i pruža vitalnu vlagu vašoj koži.

 

To je 3-aktivni sinergijski serum koji cilja na četiri glavna znaka starenja koji se često vide na osetljivoj koži, dajući vašoj koži ponovni start koji zaslužuje.

Da biste ovakve preparate koristli kako treba savetujemo da pročitate naš tekst Kako pravilno koristiti serume, koji vam može biti od pomoći.

Otkrivamo koji je naš najbolji antirid-retinol iz ponude

BONNYHILL Retinol Lifting okoloočna krema obogaćena retinolom, pomaže u smanjenju finih linija, bora i znakova starenja, pružajući koži mladalački i svež izgled. Retinol je poznat po svojim regenerativnim svojstvima, podstičući obnovu ćelija kože. Idealno za sve tipove kože, posebno za zrelu kožu kojoj je potrebna dodatna nega.

 

Ključne karakteristike:

- Smanjenje finih linija i bora

- Retinol za regeneraciju kože

- Podmlađuje i osvežava kožu

- Pogodna za sve tipove kože

Ostavi ocenu

Trenutno nema komentara